Do-in & Qi Gong

 

Do-in is de Japanse variant van een duizenden jaren oude Chinese bewegingskunst: Dao Yin (导 引). Het woord Dao Yin betekent het begeleiden van Qi-stroming binnen het lichaam door fysieke oefeningen. Do-in lessen zijn opgebouwd met oefeningen om je lichaam wakker te maken, Qi oefeningen, meridianenstrekkingen, ademhaling- & meditatietechnieken en eenvoudige (zelf)massage. De oefeningen doe je soms ook met een partner uit de groep omdat je af en toe een extra steuntje in de rug nodig hebt!

Qi Gong (气功) is voortgekomen uit Dao Yin en in de lopende eeuwen tot een zelfstandige oefenvorm ontwikkeld. Het woord Qi Gong betekent de inspanning om Qi van het lichaam te leren beheersen. Qi Gong kan zowel staand, zittend, liggend beoefend worden, kent ook vele varianten, zoals medische Qi Gong, vitaliteit Qi Gong, Universal Healing Tao Qi Gong. De oefeningen zijn uitstekende combinatie van dynamische bewegingen (Yang) en meditatieve stilte (Yin).  

Do-in en Qi Gong zijn sterk beïnvloed door o.a. Daoïsme en Boeddhisme. Ons lichaam wordt als kleine natuur beschouwd. Onze organen, meridianen en emoties zijn nauw verbonden met de natuur, zoals seizoenen, klimaat, kleuren, geuren en smaken. In de oefeningen leer je het lichaam (Xing), de ademhaling (Xi) en het hart (Xin) te reguleren en te harmoniseren. Je maakt verbinding met je innerlijke natuur waardoor ook met de buiten natuur, en je “voedt” uiteindelijk je ziel en het leven.